banner-mask facebook flag googleplus linkedin mapmarker recognition shield soccerfield su-icon twitter money calendar calendar user trophy

Alle kinderen moeten kunnen sporten! Het Jeugdsport- en cultuurfonds geeft sportkansen aan kinderen en jongeren uit gezinnen waar onvoldoende geld is om lid te worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt het Jeugdsport- en cultuurfonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen.

Waarom is het Jeugdsportfonds nodig? Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien ruim 423.000 kinderen (bron: SCP armoedesignalement 2014) op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum, dat is maar liefst 1 op de 8 kinderen! Zo’n 150.000 kinderen uit deze groep kunnen nergens aan meedoen. Daardoor lopen deze kinderen allerlei kansen mis die voor andere leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn.

Sport helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de hele samenleving. In 2016 heeft het Jeugdsportfonds 49.466 kinderen een sportkans geboden.

Door te sporten komen kinderen in contact met andere kinderen en leren zo spelenderwijs, in een nieuwe sociale omgeving, andere regels en omgangsvormen. Regels die ze vaak thuis en op school niet meekrijgen. Investeren in sporten voor kinderen betekent voor hen een grotere kans op een goede toekomst en verkleint de kans op buiten de boot vallen en negatief gedrag. Daarnaast is sporten ook belangrijk om overgewicht tegen te gaan, zoals we allemaal weten: overgewicht is een groeiend probleem in Nederland.

Wat kan je met het jeugdsport- en cultuurfonds? Via een intermediair kunnen kinderen tot en met 18 jaar waarvan ouders het financieel moeilijk hebben inschrijven voor het Jeugdsport- en cultuurfonds. De contributie wordt vergoed vanuit dit fonds en ze ontvangen een kledingbon van €50,- om het benodigde materiaal aan te schaffen. Neem voor meer informatie op een buurtsportcoach of met de gemeente.

Leren fietsen – het ene kind kan het al met drie jaar, de ander durft het met zeven jaar nog niet aan. Gemiddeld kan een kleuter rond zijn of haar vijfde jaar fietsen. Motivatie en zelfvertrouwen spelen een belangrijke rol, maar er zijn manieren om je kind een handje te helpen.

Meer Info
Lees meer op de website Thuis in Onderwijs

Heb je toch hulp nodig of wil je persoonlijk advies. Neem dan contact op met de buursportcoach. Zij kunnen je verder helpen.
Niet elke sport past bij elk kind, het ene kind vindt bijvoorbeeld een teamsport leuk, het andere juist een hele individuele sport. Ook de klik met andere kinderen is erg belangrijk. Ga daarom met je kind langs bij verschillende sportclubs en ontdek welke sport bij hem of haar past. Bij bijna alle sporten kan je een keer gaan kijken of een keer gratis mee doen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een buurtsportcoach van Zutphen Actief. Zij helpen je graag bij het vinden van passend sportaanbod voor jouw kind.
Buiten is er ruimte om volop te bewegen, te schreeuwen en lawaai te maken. Buiten is altijd wel iets te doen of te beleven. Ieder weertype roept weer andere ideeën op en dagen kinderen uit tot andere spelletjes. Ieder kind zou eigenlijk elke dag een tijdje buiten moeten kunnen spelen. Door middel van buitenspelen krijgen kinderen genoeg beweging en doen ze nieuwe ervaringen op.
Bij Locaties bovenin het menu kan je bij geavanceerd zoeken de zoekfilters ‘Speeltuin’, ‘Sportveld’ en ‘Park/groen’ aanvinken. Dan worden alle openbare buitenspeelplekken getoond. Uiteraard zijn er nog veel meer kleine speelvelden in de wijken. Neem je kind(eren) mee en ontdek alle leuke speelplekken.

Meer Info
Lees meer tips over buitenspelen op lerendoorspelen.com
Voldoende bewegen is belangrijk voor je kind. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als ouder heb je een belangrijke rol om je kind aan het sporten of aan het bewegen te krijgen. Is je kind van zichzelf al iemand die graag beweegt en actief is? Dat is fijn. Maar veel kinderen hebben aansporing van buitenaf nodig.

Meer Info
Kijk voor concrete tips op www.anababa.nl
Zwemparadijzen, wildwaterglijbanen, een dagje strand of een weekje Costa Blanca – met een zwemdiploma is je kind voorbereid op een leven lang zwemplezier. Natuurlijk is zwemmen ook een hele gezonde manier van sport en bewegen. De vaardigheden die je nodig hebt voor alle vormen van waterrecreatie leren kinderen tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma ABC.

In de gemeente Zutphen worden er zwemlessen gegeven door verschillende sportaanbieders. Op deze website kan je bij sportaanbieders meer informatie vinden.

Meer Info
Lees meer over zwemles op www.allesoverzwemles.nl
Een speeltuin is meer dan een plek waar kinderen kunnen spelen. Kinderen leren er hun grenzen kennen en doen er sociale vaardigheden op. Als een kind voor het eerst van de hoge glijbaan af gaat, geeft dat een succeservaring. Zo'n ervaring geeft zelfvertrouwen.

In de gemeente Zutphen zijn er heel veel leuke (natuurlijke) speeltuinen. Neem je kind(eren) mee en ontdek alle leuke speelplekken in en rond Zutphen.