banner-mask facebook flag googleplus linkedin mapmarker recognition shield soccerfield su-icon twitter money calendar calendar user trophy

Dinsdagavond (13 oktober) heeft premier Mark Rutte tijdens de persconferentie landelijke verscherpte maatregelen aangekondigd die gisteravond 14 oktober) om 22.00 uur in zijn gegaan. Ook op het gebied van sport zijn de maatregelen aangescherpt.

Overzicht landelijke sportmaatregelen

 1. Voor individuele binnensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Iedereen in het groepje houdt 1,5 meter afstand van elkaar. En er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. - Er mogen dus meer groepjes naast elkaar sporten zolang er meer dan 1,5 meter tussen de groepjes zit. En zolang er een duidelijke afbakening is tussen de groepjes en zij niet mengen.
 2. Voor individuele buitensporten geldt een maximum van 4 personen per groepje (exclusief instructeur). Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten zolang er meer dan 1,5 meter tussen de groepjes zit en de buitenruimte dat toelaat. Er moet een duidelijke afbakening zijn tussen de groepjes en zij mogen niet mengen.
 3. Het spelen van wedstrijden is bij zowel jeugd als volwassenen niet toegestaan.
 4. Kleedkamers en sanitaire voorzieningen zijn gesloten.
 5. De sportkantines blijven gesloten.
 6. Publiek op het sportcomplex is nog steeds niet toegestaan.

Veel vragen over coronavirus en sport

Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen over het coronavirus en sport. De lijst met veel gestelde vragen en antwoorden is hier terug te vinden.

Protocol verantwoord sporten

Het NOC*NSF heeft een 'protocol verantwoord sporten' opgesteld. Met dit protocol willen NOC*NSF, de sportbonden en de VSG de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken.

Bekijk het protocol verantwoord sporten op nocnsf.nl

Vanaf 1 juli worden veel coronamaatregelen versoepeld. Ook op het gebied van sport is er meer mogelijk.

We hebben de regels en ontwikkelingen op een rij gezet. De Rijksoverheid heeft op 24 juni aangekondigd de maatregelen voor de verspreiding van het coronavirus op het gebied van sport te versoepelen vanaf 1 juli. Op Rijksoverheid.nl vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over sporten.

Spelregels voor sport in het kort

 • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening moeten sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Sportkantines, terrassen en zelfstandige restaurants op sportlocaties zijn open. De Rijksoverheid heeft hiervoor regels opgesteld. Daarnaast is er voor de sportverenigingen ook een checklist opgesteld voor een soepele opening, . Denk hierbij ook aan de protocollen van de KHN(koninklijke horeca Nederland).

Wedstrijden

Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn: buiten maximaal 250 toeschouwers en binnen 100 toeschouwers. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand moeten houden én de hygiëneregels van het RIVM moeten volgen:

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.

Protocol verantwoord sporten

Het NOC*NSF heeft een 'protocol verantwoord sporten' opgesteld. Met dit protocol willen NOC*NSF, de sportbonden en de VSG de gemeenten en uitvoerende partijen richting geven hoe te handelen en hen aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken.

Bekijk het protocol verantwoord sporten op nocnsf.nl

Wij zijn blij dat naast de jeugd, ook volwassenen weer in de buitenlucht kunnen sporten. Op deze pagina leggen we uit hoe u als vereniging weer sportactiviteiten kunt aanbieden. Uiteraard moeten alle activiteiten voldoen aan het Sportprotocol en de richtlijnen van de gemeente. Wij vertrouwen erop dat u zich hieraan houdt.

Wij stellen het op prijs dat verenigingen ook activiteiten aanbieden voor niet-leden. Als u besluit activiteiten voor niet-leden aan te bieden, dan kunt u dit doorgeven via veiligsporten.nu. Iedereen die graag wil sporten kan zich via deze website aanmelden om te komen trainen.

Werkgroep Sport gemeente Zutphen
Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners kunnen sporten en bewegen in deze moeilijke tijd. Daarbij gaat het ook om kinderen en volwassenen die op dit moment geen lid zijn van een sportvereniging. Daarom heeft de gemeente de Werkgroep Sport opgezet. Wij willen op beschikbare locaties, voor alle doelgroepen, sport- en beweegactiviteiten aanbieden.

Veiligsporten.nu
Op de website veiligsporten.nu willen we alle activiteiten bundelen die sportverenigingen aanbieden in onze gemeente waar ook niet-leden kunnen deelnemen

 • Zo kunnen buitensportverenigingen reguliere trainingen (waar niet-leden aan kunnen meedoen) of extra activiteiten voor niet-leden aanmelden.
 • Voor binnensportverenigingen en sportscholen die hun lessen en activiteiten niet op eigen terrein kunnen aanbieden is er een mogelijkheid om buiten te sporten en activiteiten aan te melden. Een aantal buitensportverenigingen en scholen is namelijk bereid om overdag of ‘s ’avonds hun pleinen of velden beschikbaar te stellen. Deze accommodaties zijn aangegeven op veiligsporten.nu.
 • De buurtsportcoaches van Zutphen Actief organiseren activiteiten voor verschillende doelgroepen op verschillende locaties. Deze activiteiten worden ook geplaatst op veiligsporten.nu.

Meer lezen over het aanmelden van uw activiteiten via Veiligsporten.nu.

Buitensportverenigingen

Heeft uw buitensportvereniging een eigen accommodatie? Dan kunt u volgens de landelijke regels aan de slag.

 • Stuur een e-mail naar sport@zutphen.nl. Geef hierin aan dat u gaat beginnen met uw activiteiten.
 • Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, krijgt u van ons bericht dat wij akkoord zijn. Dit bericht sturen wij u zo snel mogelijk. Wij vertrouwen erop dat uw activiteiten aan de landelijke regels voldoen.
 • Daarna kunt u met de activiteiten beginnen.

Binnensportverenigingen

Heeft uw vereniging een eigen buitenterrein? Dan mag u starten met activiteiten als u voldoet aan de richtlijnen.

 • Stuur een e-mail naar sport@zutphen.nl. Geef hierin aan dat u gaat beginnen met uw activiteiten.
 • Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, krijgt u van ons bericht dat wij akkoord zijn. Dit bericht sturen wij u zo snel mogelijk. Wij vertrouwen erop dat uw activiteiten aan de landelijke regels voldoen,
 • Daarna kunt u met de activiteiten beginnen.

Heeft uw vereniging geen eigen buitenruimte, maar wilt u gebruik maken van de ruimte van een andere vereniging? Meerdere verenigingen hebben buitenruimte beschikbaar gesteld.

 • Registreer uw vereniging/sportschool op www.veiligsporten.nu.
 • Meld daarna uw lessen en/of activiteiten aan op www.veiligsporten.nu.
 • Geef in de aanmelding aan van welk veld of plein u gebruik wilt maken.
 • De Werkgroep Sport neemt daarna zo spoedig mogelijk contact met u op om de beschikbaarheid en de voorwaarden door te nemen.

Sportscholen

Sportscholen mogen activiteiten aanbieden op eigen buitenterrein of op buitenterrein van andere verenigingen. Hieronder leggen we uit waar u aan moet voldoen en hoe u meld dat u activiteiten aan wilt bieden. Voor alle buitenactiviteiten geldt:

 • Overkappingen of tenten zijn niet toegestaan.
 • Zorg ervoor dat omwonenden geen geluidsoverlast ervaren. Zoek van tevoren afstemming met de buurt.

Heeft uw sportschool een eigen buitenterrein? Dan mag u starten met activiteiten, als u voldoet aan de richtlijnen.

 • Stuur een e-mail naar sport@zutphen.nl. Geef hierin aan dat u gaat beginnen met uw activiteiten.
 • Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, en uw activiteiten aan de landelijke regels voldoen, krijgt u van ons bericht dat wij akkoord zijn.
 • Daarna kunt u met de activiteiten beginnen.

Heeft uw sportschool geen eigen buitenterrein, maar wilt u gebruik maken van de ruimte van een andere vereniging? Meerdere verenigingen hebben hun ruimte beschikbaar gesteld.

 • Registreer uw vereniging/sportschool op www.veiligsporten.nu.
 • Meld daarna uw lessen en/of activiteiten aan op www.veiligsporten.nu.
 • Geef in de aanmelding aan van welk veld of plein u gebruik wilt maken.
 • De Werkgroep Sport neemt daarna zo spoedig mogelijk contact met u op om de beschikbaarheid en de voorwaarden door te nemen.
Ben je geen lid van een vereniging maar wil je in coronatijd wel graag in beweging komen, meld je dan aan voor een sportactiviteit in onze gemeente op veiligsporten.nu! Op de website staat het aanbod van trainingen en activiteiten van Zutphense sportverenigingen voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Je kunt je direct via de website inschrijven. De meeste sportactiviteiten zijn gratis. In coronatijd is het belangrijk dat inwoners op een veilige manier kunnen sporten. In de gemeente Zutphen zijn er daarom steeds meer sportverenigingen, die in samenwerking met de gemeente en Zutphen Actief, sportactiviteiten aanbieden via het platform veiligsporten.nu. Zo kunnen sportverenigingen op een verantwoorde manier activiteiten weer opstarten en hun sport onder de aandacht brengen. De website veiligsporten.nu is een landelijk platform en speciaal in het leven geroepen om kinderen, jongeren en volwassenen op een veilige manier, en via de richtlijnen van NOC-NSF, weer actief te krijgen.